Vem är du på nätet?

I fredags arrangerade jag ett Social Media Club Skåne event i Malmö med titeln ”Vem är du på nätet?”. Vi var en liten grupp som var där och det blev en riktigt bra diskussion.

Anledningen till att jag valde just detta ämne var att i anslutning till Uppdrag Gransknings reportage om näthat och det som hände på H&M Facebooksida så blev jag bekymrad över näthatarnas kommentarer när det blev konfronterade i verkligheten. ”Det är ju bara text på Facebook, det betyder ingenting” var en av förklaringarna. Det fick mig att börja fundera; vem är vi egentligen? Den identitet vi tar på nätet, är den annorlunda än den vi har i det ”analoga” livet, och om den är det, varför det? Jag blir oroad när ungdomar i dag ”trollar” på nätet av den enkla anledningen att det tycker det är kul. Att det finns personer som i anonyma forum, och kommentarer vräker ur sig kränkande saker ”på kul”. Personer som inte hade agerat likadant utanför nätet.

Jag måste erkänna att jag är orolig. Orolig för att våra barn lär sig att agera ut sina känslor och aggressioner på nätet anonymt hellre än i samtal med berörda, vänner eller de i sin omgivning. Orolig för att våra barn inte får lära sig att det finns inte två skilda världar utan att den analoga och den digitala är en och samma. Den digitala är en förlängning av vårt redan existerande jag. Inte en annan värld där vi kan ta en annan roll.

Fram tills dess att vi inser att det finns ingen analog värld och en digital värld utan bara en värld och att vi är samma person med exakt samma värderingar och personlighet så finns det utrymme för att det kommer att utnyttjas, och det gör mig rädd.

Jag kallar mig oftast liffeman på,de tjänster som jag använder, men liffeman är Leif Kajrup och Leif Kajrup är liffeman. Jag gör ingen skillnad på dem, utan det är en och samma person, och jag är tydlig med att berätta det också. Så, vem är DU på nätet?

Detta är ett inlägg i #Blogg100

  1. Profilbild för nkajrup

    Reblogged this on Nils, man och en förälder and commented:
    Jag måste dela detta inlägg min bror skrivit på sin blogg. Självklart delar jag hans åsikter, och har många gånger slagits av att vissa tror sig kunna dölja sig och i sina avsikter bakom en digital identitet (mail, facebook, twitter mm). Min utgångspunkt är alltid att, det jag skriver digitalt skulle jag också kunna framföra analogt. Det är en och samma värld för mig, och det försöker jag också lära mina barn.
    Tänk efter vad du skriver! Skulle du kunna säga det öga mot öga, så skriv, men låt bli annars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *