Tack och hej, Givers Gain

Med detta inlägg vill jag meddela att jag lämnar sandlådan Givers Gain Sweden. Tack och hej! Jag skulle vilja berätta lite om bakgrunden och varför jag lämnar.

Jag fick för ungefär ett år sedan en inbjudan till denna slutna grupp på facebook, Givers Gain Sweden. Gruppen skapades och administreras av Jens C Hilner, fotograf från Malmö.

Jag uppfattade då gruppen som en god idé, där syftet var att vi i gruppen skulle göra s.k. ”sök” för att hitta nya affärskontakter. Jag inbillar mig att det är i det närmaste är likadant som BNI (Jag har bara varit med på ett BNI möte och av olika anledningar märkte jag att det inte var något som passar mig så jag antar bara liknelsen) och det kan väl vara bra tänkte jag.

Ganska tidigt gick det dock upp för mig (och en hel del andra) att gruppen censurerades ganska hårt. Inlägg plockades bort, och användare blockerades. Oftast var det inlägg som ifrågasatte just detta att inlägg plockades bort, eller så var det inlägg som var riktade mot administratören av gruppen som en fråga eller synpunkt (oftast relevanta och befogade för hela gruppen). Min uppfattning är att administratören oftast tog detta som personlig kritik mot sig själv och istället för att vara konstruktiv och lära sig helt sonika raderade och blockerade istället.

Jag har självt varit med om tillfällen där detta hänt. Ett sådant tillfälle som jag brinner starkt för var ett inlägg som handlade om att Administratören postade ett inlägg formulerat som ren reklam där han hittat ett effektivt sätt att få många gillare till sin facebook sida (eller gilla-sida som han kallar det för) och likställer det med att ett bevis för att man är framgångsrik är att man har många gillare på sin sida. Han erbjöd medlemmar att han kunde lära dem hur han gjort, alltså reklam för sin tjänst. Detta var ett av många inlägg från administratören av just den typen han tidigare plockat bort skoningslöst från andra. Min ståndpunkt om själva erbjudandet kan man läsa tydligt om på min blogg Reklam2 i inlägget Kvantitet är inte bättre än kvalitet.

3 saker i den här historien som jag tycker är viktiga

1. Ingen får lov att göra reklam på Givers Gain Sweden förutom administratören själv. Administratörens subjektiva bedömning ligger till grund för det som är ok och det som inte är ok att publicera.

2. Administratören erbjuder i detta erbjudande en tjänst som ur marknadsförings- och varumärkesstrategi är direkt fel, farligt och vansinnigt, men när det påpekas är man inte klok, eller fattar ingenting. Det är farligt att inte kunna ta tips, råd och kritik från de som har erfarenhet. Men det farligaste i det här är att gruppen innehåller en majoritet där medlemmarna inte har erfarenhet av marknadsföring och varumärkesstrategi och när någon som inte kan säger att det ska vara på ett sätt och inte tillåter att de som verkligen kan ifrågasätter det så får medlemmarna en felaktig bild. I mina ögon så lurar han alltså medlemmarna rakt ut.

3. Man ska inte ge sig in i något man inte kan klara av. Framför allt om man inte ber om hjälp. Gruppen har nu spårat ut fullständigt i mina ögon. Med över 900 medlemmar som i nuläget alla gör företagsbeskrivningar, så försvinner nyttan totalt (det finns smartare sätt att presentera sig), och när administratören tydligt förklarar att han kommer att plocka bort allt som inte är seriösa sök så är det inte längre en grupp som intresserar mig. Med över 900 medlemmar kan man inte vara själv i en grupp där det publiceras ungefär 20 inlägg om dagen.

Så därför väljer jag nu att lämna Givers Gain Gruppen helt och hållet och önskar er som är kvar all lycka till med era SÖK.

Vill ni komma i kontakt med en digital strateg med 20 års erfarenhet från reklambranschen och som har lång erfarenhet av varumärkesbyggande aktiviteter på nätet så får ni jättegärna kontakta mig. Skriv en kommentar så hör jag av mig.

Tack och hej

Leif Kajrup

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *