Om att arrangera Social Media Club Skåne

http://instagram.com/p/U56uUWNJk7/

Jag har arrangerat Social Media Club Skåne luncher i Malmö sedan augusti 2008. Alltså i mer än 4 år. Och sedan ett drygt år tillbaka så arrangerar jag luncher även i Helsingborg (då med god hjälp av Andreas Ahrens och Dimitrij Aleshkov). Ska man försöka räkna hur många luncher det blivit total så är vi nästan uppe i 50 st.

För er som inte vet vad Social Media Club är så kommer en snabb liten förklaring:


socialmediaclubSocial Media Club är en ideell organisation som grundades i mars 2006 av Chris Heuer och Kirstie Wells för att var värd för konversationer runt om i hela världen för att sprida och dela kunskap och idéer om hur teknologin förändrar vårt sätt att få kontakt, kommunicera och samarbeta med varandra. För mer information besök gärna socialmediaclub.org.

Hur är det då att arrangera dessa luncher, och vad är det som gör att jag fortfarande gör det? Anledningen till att jag startade från första början var ju för att jag kände mig ensam och inte hade någon att prata sociala medier med. Visst jag kunde föra resonemang och diskussioner på nätet via bl.a. Jaiku (tack @jocke för att du påminde mig om Jaikuarkivet som jag nu kommer att gå igenom under de närmaste kvällarna), men jag kände att jag behövde träffa folk på riktigt för att prata om det. Så helt egoistiska skäl. Till 100%. Och till viss del är det fortfarande så, jag vill kunna prata sociala medier med de som är intresserade, för att jag vill lära mig, utmana och inspirera.

Från början startade jag som en helt egen, fristående organisation utanför den internationella Social Media Club och satte upp en sida på ning.com som då fortfarande var gratis. Vi höll till på Rådhuskällaren i Malmö och på Papi’s i Helsingborg och upplägget var extremt enkelt: lunch och prat om sociala medier under tiden. Ämnen kunde vara vad som helst och alla pratade med alla.

Efterhand märkte både jag och många av de som kom på luncherna att vi behövde lite mer struktur, så jag bestämde mig för konceptet med att bestämma ämne inför varje lunch och om det var möjligt bjuda in en gästföreläsare som kunde introducera det ämnet. Helt plötsligt blev det nu mer krav på mig som arrangör att faktiskt tänka till lite mer inför och välja ett ämne som var aktuellt och tillräckligt intressant och dessutom hitta någon som kunde ställa upp och prata om det .Utan ersättning. Och det är minsann inte alltid så lätt. Mitt mål har varit att försöka hitta ämnen som är så dagsaktuella som möjligt, och att kombinera det med att hitta en föreläsare på extremt kort tid för att prata om det är en enorm utmaning. Det har hänt lite väl många gånger kanske att jag fått ta rollen som föreläsare också (förutom rollen som moderator under efterföljande diskussioner). Sedan drygt ett år tillbaka är Social Media Club Skåne en officell s.k. ”Chapter” till Social Media Club, men inriktningen och genomförande är i princip den samma. Men med högre krav på dokumentation så att alla social media club chapter kan lära sig och utbyta erfarenheter av varandra.

Men all den kunskap, den inspiration och den givmildhet av tankar, idéer som dessa luncher ger mig, överväger med råge den tid och arbetsinsats som behövs för att få Social Media Club Skåne att fungera. Och jag kommer att fortsätta att arrangera dessa luncher så länge jag tycker att det är kul (och det är extremt kul). Och den dag jag inte längre orkar eller tycker att det är kul längre så hoppas jag att det finns någon annan där ute som vill fortsätta och låta smcskåne leva vidare. Men det är förhoppningsvis långt kvar tills dess.

Så, med en lunch planerad i Helsingborg tisdagen den 12/2 och en i Malmö den 1/3 så får ni jättegärna komma med förslag på ämnen. Och gästföreläsare. Ni få också jättegärna gå in på vår hemsida och läsa mer, eller vår facebook sida eller varför inte vår facebook grupp och kom med synpunkter, tankar och idéer som vi kan använda på våra framtida luncher.

Tack Nina Björkman för den fina bilden på Instagram från senaste lunchen i Malmö

Detta är inlägg nr 8 i #Blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *