Nog har vi kommit längre än så

Jag blir så trött. Jag trodde att vi var förbi sånt här trams. Finns ingen gott i att jag likes. Väx upp och gör om. Vill du veta mer om vad jag skrivit om det tidigare kan du läsa min tidigare post här.

Detta är ett exempel på hur det kan gå helt fel när Magnus Bråth (SEO konsult) med twitter kontot @AlfaMagnus låter en annan ”ta över” kontot i en vecka. Varför ger jag mig inte in på över huvudtaget. Men att det blev fel. Det är helt klart. Kontot hanteras nu av @fellman85. Vem det är vet jag inte men det tog inte mer än 4 timmar så kom följande tweet:

— Magnus Bråth (@AlfaMagnus) 25 januari 2013

Efter ytterligare 3 timmar kom nästa:

Med en gång kom kommentarer från andra i mitt twitterflöde om att man nu avföljt. Inte särskilt genomtänkt av Magnus mao.

Jag kommer att bevaka det hela för att se hur Twitterstatusen utvecklas under veckan. Än så länge har inte mycket hänt vad rör antal följare, men det som påverkas mest i den här historien är ju självklart det personliga varumärket som nu får en rejäl törn.

Det här är inlägg nr 4 i #Blogg100

 1. Profilbild för Rolf Olsson
  Rolf Olsson

  levererar han Whiskyn oxå? Via bredbandet? 🙂 Med vänliga hälsningar/Best regards

  Rolf Olsson ROSSAC Box 77, SE-247 22 S Sandby mobile: +46 70 575 88 80

  e-mail: rolf.olsson@rossac.se (mailto:rolf.olsson@rossac.se) web: http://www.rossac.se (http://www.rossac.se/)

 2. Profilbild för Kaugesaar

  Mmm jag funderar också på att avfölja. Jättejobbigt när man inte vet vem som skriver. Blir ju lite dumt när man får följa Erik en vecka och Magnus en annan. Hur skall man kunna veta vad som kommer från Magnus. Han som jag faktiskt valt att följa. Vill jag följa Erik följer jag ju Erik inte Magnus.

 3. Profilbild för Magnus Bråth

  Hej Leif,
  Jag heter Magnus Bråth och tänkte att du kanske ville ha en fördjupning, eller kanske se saker från båda sidorna. Jag skulle vilja börja med att be om ursäkt om du blivit kränkt av någon av de fruktansvärdheter som kommit ur kontot. Naturligtvis ska man inte behöva uppleva att någon berättar om Javascript på Twitter.

  Vi är mycket medvetna om att även riktigt små bloggar är viktiga och vill därför vara tydliga med att vi inte menat dig eller någon av dina hundratals (!) followers på twitter något illa. Ifall det skulle göra saken bättre skulle jag vilja föreslå följande T-Shirt: http://www.spreadshirt.se/designa-egen-t-shirt-C59/product/109195866/view/1/sb/l

  1. Profilbild för liffeman
   liffeman

   Hej Magnus,
   tack för din kommentar och tack för länken till T-shirten. Den gillar jag. Jag välkomnar gärna dina sida av saken.

   Det som gjorde mig upprörd (inte kränkt) var att, vad jag förstår så är det ett privat konto som du under en vecka låter någon annan använda. 2 saker som stör mig här:

   1. Följarna (de tusentals du har) har valt att följa dig som person då det är dina tweets, och ditt namn som står på kontot. Hade kontot tillhört ett företag med flera som har tillgång till så hade det varit en helt annan femma. Helt plöstsligt är det någon annan som står för tweet’sen. Men i ditt namn?

   2. Ditt personliga varumärke har nu förlorat sitt värde. Det du som Magnus eller AlfaMagnus har byggt upp vad gäller förtroende till ditt personliga varumärke kan enkelt raseras genom en handling som detta. Om du hade varit tydligt med dina planer och varför så hade jag kanske inte reagerat (det är trots allt ditt val och ditt varumärke). Men varumärket är aldrig starkare än vad omgivningen gör det.

   Du får jättegärna fortsätta ditt experiment men jag önskar då att du är tydlig med det så att vi som valde att följa Magnus Bråth förstår och får välja om vi vill fortsätta följa eller inte.

   /Leif

 4. Profilbild för Jari Merikanto

  Det här med Sociala medier som ett medium för synbarhet verkar inte vara ett bra alternativ. Om ”Experter” inom Sociala medier avföljer för att den de följer inte skriver som ”Experterna” tänkt så är det inte då värt att tänka över om Sociala medier fyller någon funktion alls annan än ”Experternas”? Är det inte så att Sociala medier ”Experter” inte klarar sig bara med Sociala medier utan också står på sitt starkaste ben ’en traditionell webbsida’ där de kan orera bäst de vill?
  Sociala medier är lite som en lekplats, en plats som man kan göra lite som man vill? Jag tycker det.
  Jag börjar också bli trött på de som bestämmer vad man ska göra med Sociala medier eller inte. Varför jag tycker det ger jag mig inte in på överhuvudtaget.

  1. Profilbild för liffeman
   liffeman

   Jari, 3 snabba svar:
   1. Jag kan inte svara för hur de s.k. ”Experterna” skulle göra. Jag själv kallar mig inte för expert heller. Men jag valde att avfölja för att det konto jag följde inte längre hanterades av den jag valde att följa. Han som skriver där denna vecka har jag inte valt att följa, och skulle förmodligen inte välja att följa heller då vi inte delar samma syn på saker och ting. Mitt val.
   2. Tycker att det är synd att vi 2013 fortfarande ser sociala medier som en kanal. En traditionell webbsida där man får lov att orera bäst man vill kan också vara en del av sociala medier, om man väljer det.
   3. Jag håller med att sociala medier kan uppfattas som en lekplats, och för många kommer det förmodligen att vara det också under en lång tid framöver, men för en hel del kommer det också att bli en arena för att driva verksamhet. Men vem som gör det och hur bestämmer men helt och hållet själv. Det finns ingen som bestämmer hur man ska göra, utan det är upp till var och en för att det ska passa sig själv, som privatperson eller som varumärke.

 5. Profilbild för Lina Skandevall
  Lina Skandevall

  Frågan är och förblir varför sociala medieexperter ska ”bestämma” vad man får göra och inte får göra på Twitter. För det bestämmer – vem? Utskottet för Sociala Medier? Kloutpolisen? Är inte själva charmen med sociala medier just det här – att le eller förfäras åt varandra? Hur man väljer att använda sitt konto är med andra ord helt och hållet upp till var och en. Provocerar det någon – så har det fyllt sitt syfte. Om det får någon att le – så har det fyllt sitt syfte. Om det bidrar till diskussion – så har det fyllt sitt syfte. Men – om någon bestämmer vad man får och inte får göra och utser sig själv till expert på ämnet – då har det inte nått sitt syfte. Eller – förresten. Det har det. Det bevisar att en och annan missat just det grundläggande i sociala medier – att det är upp till var och en att göra precis vad de vill med sina konton. Men det är nog fel att kalla sig expert på ämnet då.

  1. Profilbild för liffeman
   liffeman

   Jag är helt enig. Du har helt rätt. Det finns ingen som bestämmer vad man får göra och inte göra på Twitter. Det är upp till var och en, och det är också upp till var och en att tycka olika också. Bara för att det inte finns några regler så innebär det inte att vi måste vara överens heller. Och det är ok. Så måste det få vara.

   P.S. om du syftar på mig, så har jag ALDRIG kallat mig för expert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *