”Min pappa jobbar med data” del 2

Fortsättning från gårdagens post om handlar om vad jag egentligen arbetar med så att mina barn kan svara på frågan: ”Vad jobbar din pappa med?” Och det gör jag genom att berätta min historia. Här kommer fortsättningen.

Laptop Megaphone

Som jag tidigare nämnt så fascinerades jag av möjligheterna som internet erbjöds, så det blev ganska naturligt att jag på byrån fick ansvaret för allt som hade med internet att göra, såväl internt som externt. Detta började någon gång på mitten av 90-talet och användandet av internet var fortfarande ganska lågt. Det som gjordes på webb var ofta företagsbroschyrer som lades ut på nätet. SEO och ”sök” var ett begrepp som över huvudtaget inte existerade. Det var på tiden när Alta Vista var den största sökmotorn. Vi använde FirstClass som epostklient. Min uppgift var att försöka få både byrån i sig och kunderna att förstå och använda de digitala kanalerna i kommunikationen. I samma veva blev ”multimedia” ett trendord. Man skulle skapa interaktiva presentationer med ljud, bild och rörligt. Givetvis hamnade mycket av det även på mig. Vi skapade interaktiva presentationer för såväl astmamedicin som futuriska framtidspresentationer för tillverkningsindustrin. Min roll började också sakta men säkert förändras från grafisk formgivare och kreatör till projektledning/strategi. Enterprise Advertising ändrade också skepnad. I mitten på 90-talet skulle alla reklambyråer med självaktning ha en egen Interactive avdelning. Jag, tillsammans med Johan Wastring hamnade där. En lärorik period då tanken var att vi skulle ha egna kunder utan för reklambyrån. Det tog inte jättelång tid förrän vi reviderade tanken och återgick till att erbjuda integrerad och kanaloberoende kommunikation som Enterprise Advertising igen. Vi fick några kunder (bl.a. kommer jag ihåg att vi jobbade med ett Air Liquid Gasol och skapade deras webb riktade mot konsumenter www.gasol.nu). Numera ett annat företag och en helt annan sida sedan många år tillbaka.

I början på 2000-talet började min roll att bi än mer tydligare och med titeln ”New Media Arcitecht” var jag nu spindeln i nätet som skulle tänka webb och internet horisontellt genom alla kunder och projekt. Vi skapade mycket spännande projekt för många av våra kunder, och det var både internationella lösningar som för bl.a Pergo och Tetra Pak såväl som lokala. Vi arbetade mycket med interna tekniska lösningar som t.ex. intranät och presentationslösningar för bl.a. Sydkraft (som det hette på den tiden) och IKEA International. Och det var i samband med det som jag i början/mitten på 2000-talet började intressera mig väldigt mycket för MRM (Marketing Resource Management) och DAM (Digital Asset Management), och kunde se oerhörda produktivitetsvinster för företag som producerar mycket marknadsföringmaterial och har många underleverantörer av innehåll och/eller produktion. Så till den grad att jag faktiskt sa upp mig från byrån (som nu hette Grey Malmö igen), och startade min egen verksamhet Kajrup communication. Tanken var att jag skulle arbeta med MRM och DAM lösningar i basen för att kunna erbjuda effektivare produktion. Jag arbetade tätt med ett företag i Göteborg som då hette Leapfrog, numera uppköpta av Wedia Crossmedia. Vi hade ett bra samarbete sedan tidigare med bl.a IKEA International och Tetra Pak och det hade en kompetent och bra produkt. Detta var i januari 2006.

Jag arbetade på med min ”effektivare kommunikation”, och satte ihop ett frilansande gäng under namnet Xpressbyrån som erbjöd reklam – billigare, enklare och effektivare. Vi gjorde allt från hemsidor till produktblad. Men ganska snart började det hända andra, mer spännande saker. Begreppet sociala medier poppade upp. Jag råkade höra talas om en tjänst som hette ”Jaiku”. En social nätverkstjänst eller mikroblogg som i princip aldrig lämnade beta, utvecklat av bl.a Jyri Engström. Här skapades också ”bubblan”, en grupp individer som var aktiva på Jaiku och som ville vara delaktiga i utvecklingen av den sociala webben. Bubblan i den form som var då, finns inte mer, och mycket har sagts om huruvida bubblan var en klubb för egen beundran eller om det bidrog till utvecklingen, men jag var stolt över att få vara med. Det fick mig att inse att en (r)evolution var på gång inom reklambranschen och fick mig att börja blogga. I september 2007 drog jag igång och skrev mitt första inlägg om Reklam 2.0. Från början en blogg på plattformen Blogger men som sedan flyttades över till en egen domän i WordPress. Jag var inte överens med reklambranschen om hur marknaden såg ut, och vart vi var på väg. Jag tyckte (och tycker till viss del fortfarande) att reklambranschen är konservativ och har svårt att hänga med i utvecklingen.

Från dess har mitt fokus varit att hjälpa företag och organisationer att kommunicera effektivt med digital kommunikation. Sedan hösten 2008 driver och arrangerar jag även Social Media Club Skåne. Idén fick jag när jag såg (via sociala medier förstås) att Annika Lidne arrangerade liknande i Stockholm. En lunch för alla som var intresserade av sociala medier för att diskutera det senaste i en öppen och trevlig miljö. Jag startade med samma övertygelse och första lunchen arrangerades i augusti 2008 på Rådhuskällaren i Malmö. Det har arrangerats ungefär en lunch i månaden sedan dess fram tills idag, och nu arrangerar jag både i Malmö och i Helsingborg var månad.

Det innebär att jag under de senaste åren fått förmånen att träffa oerhört många skarpa sinnen som förstår den sociala webben och dess kraft och hur det påverkar människan, bl.a. Måns Adler och Jocke Jardenberg med flera.

Det jag tar med mig från dessa luncher är inspiration och erfarenhet som jag sedan kan implementerar i mitt dagliga arbete. Och vad är då det? Det var ju det jag skulle komma till:

Jag arbetar med att hjälpa företag att kommunicera på den digitala arenan. Det innebär att jag:

 • inspirerar genom föreläsningar och seminarier 
 • genomför workshops för att skapa strategier för varumärket och digital kommunikation
 • projektleder kommunikationsaktiveter, ibland i samarbete med andra reklambyråer eller i nätverk
 • fungerar som mentor och stöd för startups
 • coach’ar företag i deras dagliga arbete med sociala medier

Jag föreläser i snitt en gång i veckan och då är det för allt ifrån gymnasieklasser till Management konferenser, och oftast om sociala medier och hur det påverkar vårt sätt att kommunicera.

Så kort sagt: jag hjälper andra att kommunicera digitalt.

Men det jag tycker är absolut roligast med mitt jobb: Att jag lär mig något nytt varje dag. Är inte det härligt.

Detta är inlägg nr 007 i #Blogg100

 1. Profilbild för Joakim Jardenberg (@jocke)

  Tusen tack för att du placerar mig i samma mening som Måns Adler. I’m honoured.

  Btw, på tal om Jaiku. Du vet väl att du finns kvar i arkivet?
  http://liffeman.jaikuarchive.com/

  1. Profilbild för liffeman
   liffeman

   Just det Jocke. Glömde ju Jaiku-arkivet. Tack för att du påminde mig. Får ta en kväll och gå igenom och bli nostalgisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *