”Min pappa jobbar med data” del 1

Den har man hört ett antal gånger, och det förstår jag. Mina barn har det inte lätt när de ska förklara vad deras pappa jobbar med. Så för alla er som undrar så ska jag nu försöka mig på att förklara så mycket jag kan en gång för alla (eller inte då jag har en tendens att hitta på lite nya grejer då och då).

Mac Plus Flickrdither
Bild: CC dualdflipflop.
Mac Plus, den första datorn som jag använde som ett arbetsverktyg.

Ja, jag jobbar med ”data”, på det sättet att jag jobbar med digital kommunikation. Ja, då klarnar det. Not. Okej, vi backar bandet och börjar om från början. Här kommer hela min historia:

Redan i lågstadiet hade jag en väldigt klar och tydlig bild över vad jag ville göra när jag blev stor. När de flesta av mina kompisar ville bli brandmän, prinsessor, astronauter, ballerinor, fotbollsproffs och så vidare, så hade jag mitt sikte klart. Jag skulle bli reklamtecknare. Jag hade förmodligen ingen aning om vad en reklamtecknare gjorde, men det var det jag skulle bli. Jag har alltid haft ett stort tecknarintresse och jag är inte helt oäven på det (om jag får säga det själv). Sedan den tiden var mitt mål fast och jag vek inte en tum. Reklamtecknare skulle jag bli.

Under gymnasiet så började min mamma att arbeta för ett förlag som sidombrytare (fint namn). Förlaget var ett av de första som arbete med desktop publishing och alltså använd datorer istället för traditionellt ”klipp och klistra”. Plötsligt så stod den där, en Mac Plus. Den coolaste maskin jag någonsin hade sett. Jag kom ihåg programmen Aldus Pagemaker 1.0, Illustrator88 och Freehand 1.0. Programvaror jag ägnade all min lediga tid till att utforska (så fort datorn var ledig).

Under tiden så började frilansa lite smått som illustratör. Jag fick några småkunder och gjorde lite illustrationer. Inget jag blev rik på, men ett oerhört stort steg mot mitt mål att bli reklamtecknare. Bland annat kunde mina illustrationer ses på mjölkpaketen från Skånemejerierna.

Jag fick också möjlighet att prao på en riktig reklambyrå. Jag kom ihåg att jag var ihärdig under skoltiden och fixade min praoplats själv genom att ringa upp så många reklambyråer jag kände till och bad om att få prao där. Det slutade med att jag i en 2-veckors period prao’ade hos McCann i Malmö. Det var under den perioden jag lärde mig allt om hur reprokameran fungerar, och gnuggisar. En nyttig läroperiod där jag fick en liten inblick i hur livet på en reklambyrå egentligen såg ut (som jag bara fantiserat om).

Efter gymnasiet väntade militärtjänstgöring, och därefter började allvaret på riktigt. Jag var envis och gav mig inte, jag skulle jobba som reklamtecknare och sökte jobb på i princip varenda reklambyrå i Malmö. I oktober 1992 fick jag äntligen napp. Jag fick plats som praktikant på Cosmos Advertising, som innan jag hann börja bytte namn till Nexus Advertising och till slut Enterprise Advertising. Byrån var en nystartad byrå av det som blev kvar av Grey Malmö. Jag började som originalare och min dröm var uppfylld. Byrån hade precis börjat anamma desktop publishing, något som jag kunde relativt väl då det var precis vad jag hade avhandlat i min slutuppsats på gymnasiet. Men utrustningen var fortfarande väldigt dyr. Jag kommer ihåg att jag satt med en Macintosh II ci med en svart/vit skärm för att färgskärmarna var för dyra. Ett alldeles utmärkt sätt för att lära sig CMYK systemet utantill (fråga mig om vilken färg som helst så kan jag CMYK blandningen utantill). Vi hade bara en dator med internet uppkoppling. En Macintosh SE med ett 9600 modem och FirstClass. Skulle vi skicka och ta emot något fick vi starta upp modemet, skicka iväg meddelandet via FirstClass och sedan stänga ner.

Rätt tidigt förstod jag att just det här med att kommunicera via internet var något som oundvikligen skulle slå igenom och jag fascinerades av möjligheterna som hela tiden poppade upp. Jag började gräva och lära mig allt om webb och kommunikation via internet. Och nu började multimedia-perioden. Rörlig media distribuerade på CD. Jag började arbeta med Macromedia Director för att skapa multimedia produktioner och skapade hemsidor med bl.a. GoLive och Dreamweaver.

Fortsättning i morgon, då jag bl.a. berättar om när jag var med om starten av Enterprise Interactive den interaktiva systerbyrån till Enterprise Advertising.

Detta är inlägg nr 6 i #Blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *