Förtydligande om Facebook kampanjen som gick fel

Det har kommit en hel del kommentarer och reaktioner på mitt senaste inlägg om facebook kampanjen som gick fel. Men det finns i många fall en missuppfattning i vad för typ av kampanj som jag skapade.

I mitt fall handlar det om erbjudandet som Facebook nu ger sidägare med fler än 400 gillare att marknadsföra inlägg i samband med att du skapar inlägget på själva sidan. Det handlar inte om att skapa en kampanj via annonshanteraren som jag faktiskt tycker fungerar bra i de flesta fall.

Bild

Vad den här funktionen erbjuder är en förenklad kampanj baserat på 2 val. Antingen marknadsför du den så att den syns i flödet både på desktop versionen och den mobila versionen hos de som gillar sidan. Eller att den syns på motsvarande sätt i flödet hos vänner till de som gillar sidan. Det är de valen du har. Du väljer inte själv budget utan Facebook beräknar värdet åt dig och erbjuder 3 summor baserat på vad Facebook beräknar räckvidden till.

Bild

 

Den enda valmöjligheterna här är alltså att välja mellan 2 målgrupper och välja 3 budgetvarianter beroende på beräknad räckvidd. Längden på kampanjen är satt till 3 dagar .

Funktionen marknadsförs då som ett enkelt sätt för mig som sidägare att synas i nyhetsflödet hos de som gillar min sida och eventuellt även deras vänner. Jag tolkar det då som att jag köper mig förbi EdgeRank. Dvs att jag med min budget påverkar EdgeRank och synliggörs i flödet där jag kanske normalt inte hade setts för att EdgeRank är för dåligt. 

Men vad som också händer och som inte informeras någonstans är att det skapas i samma kampanj en sponsrad händelse som du inte kan redigera. Det hör till saken att inget av det som hör till denna kampanj gör att redigera eller finjustera då det tillhör kampanjen ”Marknadsför dina inlägg”. I mitt fall var det här det gick fullständigt galet. Skulle jag gjort den kampanjen via annonshanterarer hade målgruppen för den spronsrade händelsen varit 20 personer. Nu nådde den 4 281 personer. Och merparten av dem är uppenbara fejkkonton. Hur är det möjligt, undrar jag? 

Jag vill tillägga att min erfarenhet av Facebook’s annonshanterare för att skapa och administrera annonser hitintills har varit positiv. Det är bara den här funktionen med ”Marknadsför dina inlägg” som jag just nu är starkt kritisk till och som inte fungerar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *